Vilket är Centrala Hisingens identitet, styrkor och svagheter? Det hoppas FCH och Lundby stadsdelsförvaltning komma fram till i en gemensam process som kommer att vara ett stöd för olika satsningar i stadsdelen.
– Vi vill ta vara på de erfarenheter och möjligheter som finns på Centrala Hisingen, både de som tidigare varit viktiga och de som är det nu, säger Pernilla Hallberg som är verksamhetsansvarig på FCH.
Arbetet påbörjades under våren och bedrivs som en process enligt Culture planning som är en metod för samhällsutveckling.
– Culture planning är för oss ett komplement till traditionell samhällsplanering, där värden som inte är omedelbart synliga kan förstärkas på ett positivt sätt. Det ger kunskap om historia när man vill fånga och beskriva själen i ett område.
Metoden har ett tydligt medborgarperspektiv och involverar de boende på olika sätt. Alltifrån att arbetsgruppen tittar på och analyserar tidigare genomförda medborgardialoger, till att man samlar ihop berättelser, intryck och kunskap från människor just nu.
– Fördelen med Culture planning är att metoden ger möjligheter som inte begränsar oss. Vi tittar närmare både på rent fysiska platser liksom människors berättelser eller hittar eldsjälar och lyckoplatser – möjligheterna är oändliga, konstaterar Pernilla.
Syftet är att de som arbetar med någon form av utveckling av Centrala Hisingen, kommunen likväl som exploatörer, ska få ett aktivt planeringsunderlag för kommande satsningar i området.
– Vi hoppas också att arbetet ska kunna resultera i att vi stärker boendemiljön genom att tydliggöra olika platser så att kunskapen om dessa kan spridas vidare, säger Pernilla och tillägger:
– Med ”den verkliga” bilden som grund och utgångspunkt i det som är stadsdelens styrka och särart är det möjligt att skapa kreativa och kulturella aktiviteter och verksamheter som bidrar till att bygga upp eftersatta områden och skapa kraft att möta nya utmaningar.