150 000 kronor finns i den medborgarbudget som ska användas till olika aktiviteter i området kring Bjurslättsskolan. Nu är det upp till dig – som bor eller vistas i området – att påverka vad pengarna ska gå till. Fram till 18 oktober kan du lämna ditt förslag.
Matträffar, familjegympa, läxläsning och utomhusbio. Det är bara några aktiviteter som medborgarbudgeten Din idé skulle kunna utmynna i.
– Jag hoppas det kan bli familjeaktiviteter som kan bli bestående. Personligen önskar jag en satsning på att öka simkunnigheten bland våra elever. Jag saknar även trygghetsvandrare, så det är något jag hoppas kan komma ur det här i någon form, säger Monika Blom, rektor på Bjurslättsskolan.
Hon har nyss kickat igång medborgarbudgeten Din idé tillsammans med 15 elever från årskurs 4–6 den här tidiga eftermiddagen 14 september. Eleverna har framfört en ”medborgarbudgetdans” med teckenspråksrörelser ute på skolgården, och representanter från medverkande partners har pratat om projektet. Allt har livesänts till klassrummen på skolan.
Önskan är nu att alla barn på Bjurslättsskolan och de två närliggande förskolorna går hem till sina vårdnadshavare och tillsammans pratar om medborgarbudgeten och vilka aktiviteter man skulle vilja ha i området nästa år.
– Tanken är att informationen om Din idé ska spridas till alla som bor här – unga som äldre – genom olika kanaler, säger Victoria Trygg, projektledare för medborgarbudgeten i Lundby stadsdelsförvaltning, Göteborgs Stad.
Saker som man kan göra tillsammans
Fram till 18 oktober går det att lämna in förslag. Det kan göras både på skolan, biblioteket, hos de medverkande fastighetsbolagen Familjebostäder och Stena Fastigheter och på den digitala plattformen medborgarbudget.lundby.goteborg.se
Temat för medborgarbudgeten Din idé är ”saker som man kan göra tillsammans”. Det finns också andra kriterier för förslagen.
– Några av dem är att det ska vara en aktivitet som passar många barn och vuxna, att den inte får kosta mer än 35 000 kronor, och att det inte ska innebära någon kostnad för dem som deltar, säger Victoria Trygg.
Röstningen pågår 2–30 november. Alla förslag som följer kriterierna finns då presenterade på den digitala plattformen. Barn och vuxna i området kan rösta på den idé de gillar bäst och i december presenteras de vinnande förslagen.
Unik medborgarbudget i Sverige
Medborgarbudget är inte något nytt koncept. Men detta är första gången i Sverige den genomförs genom samverkan mellan kommun och fastighetsägare. Medborgarbudgeten Din idé är ett samarbete mellan verksamheter i Göteborgs Stad – däribland Skolan mitt i Lundby – Familjebostäder, Stena Fastigheter och Fastighetsägare Centrala Hisingen, FCH. Det gör att (nästan) samtliga hyresfastighetsägare i området är engagerade.
– Tillsammans kan vi göra större grejer. Vi hoppas att vi får in många bra förslag, säger Sari Isberg, relationsförvaltare på Stena Fastigheter.
Pernilla Hallberg är verksamhet på FCH och håller med.
– Det är jättebra att vi kan jobba tillsammans. I andra länder där medborgarbudgetar av den här typen är vanligare har man sett väldigt positiva resultat.
”Ska vara naturligt att rösta”
Det finns många värden med en medborgarbudget. Ett är att stärka området och tryggheten. Ett annat att ge alla som bor i området mer inflytande.
– När barnen väl fyller 18 ska det vara naturligt att gå och rösta. Det ska finnas en känsla av att man kan påverka, säger Sari Isberg.
Magnus Möller är områdeschef för Hisingen på Familjebostäder och ser gärna att medborgarbudgeten inte blir en engångsföreteelse.
– Det är populärt i många andra länder och det finns mycket att lära. Jag hoppas att det här kan vara början på nåt stort, säger han.
Här kan du läsa mer om medborgarbudgeten Din idé: https://goteborg.se/wps/portal/enhetssida/skolan-mitt-i-lundby/dinidé/
Fakta: Tidsplan för medborgarbudgeten
– Förslag lämnas in 14 september–18 oktober
– På höstlovet får elever möjlighet att skapa kampanjer för sin eller annans idé – en affisch, kampanjvideo med mera.
– Röstningen pågår 2–30 november.
– Vinnare utses i mitten av december.
– De vinnande förslagen genomförs år 2021.