Flunsåsstråket ska bli verklighet och nu har det praktiska arbetet kommit igång ordentligt.
– Det har redan byggts mycket nära Flunsåsstråket och med fler boende i närområdet behövde stråket bli en bättre mötesplats. Behovet av fler förskolor ökar också, säger Lovisa Grahn, utvecklingsledare på stadsdelsförvaltningen i Lundby.
Där Fjärdingsplan tidigare låg byggs just nu en temporär förskola och senare uppförs även en permanent förskola där. De som eventuellt kommer att sakna den gamla gräsplanen ska inte vara alltför ledsna eftersom det anläggs en ny konstgräsplan närmare Bjurslättsskolan.
– Den rymmer en elvamannaplan, har belysning och blir bokningsbar, säger Lovisa Grahn.
På området mellan förskolorna och konstgräsplanen ska en helt ny park anläggas. För att ta reda på hur medborgarna vill att den ska utformas anordnade stadsdelsförvaltningen i Lundby tre workshops ihop med park- och naturförvaltningen i Göteborgs Stad. De syftade till att få in förslag på innehåll och planlösningar för parken, och genomfördes i form av en så kallad medborgarbudget. Utifrån alla kreativa förslag som kom fram vid de tre mötena sammanställde park- och naturförvaltningen tre teman för en ny park i Flunsåsstråket: Aktiva parken, Gröna parken, Lekfulla parken. Sedan fick folk rösta om vilket alternativ det skulle bli.
– Nästan tusen medborgare tog chansen och vinnaren blev Gröna parken. Det var roligt att så många engagerade sig både före omröstningen och sedan i den. Det kan ha berott på att vi nådde ut bra via vår Facebooksida, säger Lovisa Grahn.
Hon och övriga inblandade i projektet hoppades på byggstart nu i höst för själva parken, men av olika anledningar är det första spadtaget framflyttat till februari-mars nästa år.
– Snart vet vi mer och då lägger vi ut information på goteborg.se/flunsasstraket. Adressen till sajten finns också på skyltar i området, så att många ska kunna hitta sidan och få löpande information.
I samband med att detaljplanen togs fram för några år sedan var många närboende engagerade och tyckte att stadens olika förvaltningar skulle samordna sig bättre.
– Den synpunkten tog vi till oss, och att nu samla information på en gemensam hemsida visar det.