Keillers park blir ännu bättre

0

Keillers Park är en av Göteborgs finaste parker. FCH har i flera omgångar bidragit till utvecklingen av parken med till exempel bänkar, lekplats, hundrastplats och utegym. Nu utreder Park-och naturförvaltningen ytterligare insatser för att stärka parken och FCH har gjort enkätundersökning bland  besökare och boende i stadsdelen om hur de ser på parken samt hur den kan förändras eller förbättras.

Under juli månad 2018 genomfördes hundra intervjuer i Keillers Park och på Wieselgrensplatsen. De intervjuade fick frågades bland annat om hur ofta de besöker parken, hur de ser på parken och om de saknar något samt vad som skulle kunna få dem att besöka parken oftare.
– Vi genomförde undersökningen eftersom det är en viktig och värdefull plats för många boende. Men det är också en plats med möjlighet och utrymme för fler besökare. Därför är det viktigt att lyssna på vad de närboende och de som besöker parken tycker skulle stärka den, säger Pernilla Hallgren, verksamhetschef på FCH.

Några av de förslag som kom fram i undersökningen var till exempel en scen med möjlighet till någon form av underhållning som musik eller teater. Andra förslag är en damm med fontän och vattenlek på sommaren som kan bli skridskobana på vintern, fler fruktträd och bärbuskar, bättre lekplats, fler bänkar och platser med tak som skyddar mot stark sol och regn, fler grillplatser, fler papperskorgar och en teleskopkikare.
Det fanns också mer praktiska önskemål som till exempel fler toaletter.  Många önskade också mer belysning, något som dock är svårt att genomföra.
–Belysningen förbättrades för några år sedan och att utöka med ännu mer belysning är inte helt enkelt eftersom det innebär ett omfattande arbete med el och annat, tänker Pernilla.

En del föreslår också någon form av försäljning som kiosk och kafé med servering eller liknande i parken. Något som diskuterats i många år, men där innehållet i James Keillers gåvobrev hittills satt käppar i hjulet.
–Det har varit en tolkningsfråga, kanske är det dags att lyfta denna fråga igen, säger Pernilla.
Flera av dem som brukar besöka parken är dock nöjda och det man uppskattar mest är närheten, utsikten, fina promenadvägar, den vilda och varierande naturen, alla fåglar, att det är lugnt och skönt samt att parken har en gammal och anrik historik.

Keillers Park ligger i Lundby på Hisingenoch skänktes 1906 till Göteborgs stad av James Keiller, direktör på Götaverken. Parken är en blandning av anlagd park och naturlig skog.Här finns hisnande höga, branta stup, lummig grönska och stilla vattenspeglar.Parken är utformad i nationalromantisk stil, vilket går att se på bland annat stenarbeten på murar och trappor, vattentornet och de många inskriptionerna.

Ramberget var från början betesmark för Lundbyböndernas djur. Många århundraden av betande djur gjorde berget kalt. Under 1800-talet återplanterades därför ett stort antal träd i parken, bland annat den bokskog som utgör den centrala vegetationen i parken i dag.

Större delen av parken ligger på Ramberget som sträcker sig 87 meter över havet och är en av Göteborgs finaste utsiktsplatser. Vid klart väder kan du se ända till Vinga. Det finns bänkar att sitta på och du kan köra bil hela vägen upp till toppen sommartid.

I närheten av Rambergsskolan kan barnen leka på lekplatsen. Vill du styrketräna ute i friska luften så finns det ett utegym som ligger söder om Rambergsskolan.

 

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.