Centrala Hisingen har blivit allt hetare på bostadsmarknaden och den nya stadsdelen Kvillebäcken är ett av flera intressanta områden.Modernt, citynära och med kommunal service och handel runt hörnet och olika sorters boende lockar Kvillebäcken många.
– Vi såg tidigt potentialen, men tillsammans med många andra aktörer har vi fått lägga ner mycket arbete för att ändra bilden av området, säger Marina Fritsche, Affärsområdeschef Bostad på Wallenstam.
Wallenstam ägde cirka 25 procent av det markområde som tidigare var ett gammalt industriområde. Området hade dåligt rykte under många år på grund av brottslighet, trista industrilokaler och sociala problem. Tillsammans med de andra markägarna, NCC och Älvstranden, ingicks ett markägaravtal i syfte att omvandla markområdet och ersätta de gamla industrilokalerna med moderna bostäder.
– Det har varit en lång resa, mer än tio år har det tagit fram till dagens Kvillebäcken där vi markägare och de andra fastighetsbolagen; Veidekke, Derome, Ivar Kjellberg och HSB kan erbjuda ett stort utbud av hyreslägenheter och bostadsrätter.
När området är färdigställt kommer Wallenstam att ha byggt totalt ca 440 hyreslägenheter, av dessa har inflyttning redan skett i drygt 200 stycken och för ytterligare 115 lägenheter är det dags i mars 2015.
– Våra bostäder är byggda med stort fokus på miljö, energi och hållbarhet och med så stor yteffektivitet som möjligt. Detta för att kunna erbjuda små, moderna lägenheter till hyresnivåer som inte är högre än de behöver vara, säger Marina Fritsche och konstaterar:
– Vi har valt att bygga enbart hyresrätter i Kvillebäcken eftersom det finns ett stort behov av små hyresrätter i Göteborg. Och intresset för att bo i Kvillebäcken är stort, vi har många sökande till varje lägenhet så vi har tvingats tacka nej till många.
Nästa utmaning för de olika aktörerna, fastighetsbolagen, kommunen och FCH, blir att koppla ihop det nya Kvillebäcken med övriga områden i närheten. Detta kan ske bland annat genom att vissa gator, som Långängen, får fortsätta in i nya Kvillebäcken.
–Det gäller att få en attraktiv och naturlig övergång från befintligt till nytt för att stadsdelen ska bli välkomnande för alla, säger Marina Fritsche avslutningsvis.