Wieselgrensgatan sträcker sig från Wieselgrensplatsen bort till Hildedal. Gatan är döpt efter Peter (Per) Wieselgren (ursprungligen Jonasson) som föddes i Småland år 1800. Han var en svensk präst, nykterhetsförkämpe, litteratur-, kultur– och personhistoriker.
Namnet Peter sägs ha uppkommit sedan prosten Peter Hyltenius hört fel, egentligen skulle han ha döpts till Pehr. Det senare namnet var också det han själv helst använde. Efternamnet Wieselgren som var ett tidigare släktnamn fick han 1811 i samband med att han skulle få sitt första betyg i skolan, Växjö allmänna läroverk.
Vid tio års ålder hade han läst igenom hela bibeln. Han skrev vid den här tiden också en predikan samt diktade ett litet häfte med psalmer. År 1819 gick Wieselgren igenom en andlig sinnesförändring, och efter en tids oro och sorg över det som han kände syndigt, bad han Gud om ljus och frid. Några likasinnade kamrater anslöt sig, och de bildade en liten förening som undertecknade en överenskommelse, där det bland annat stod:
”Även avsäga vi oss, ehuru var för sig och utan att betunga andras samvete, allt bruk av spirituösa drycker, som ej gagna hälsan och som kunna genom vanan bliva fördärvliga”.
Denna förening, som troligen var den första nykterhetsföreningen i Sverige, bestod endast av sex skolelever, senare tio.
Peter Wieselgren studerade sedan flera i Lund till filosofie magister och arbetade efter det under några år som bibliotekarie i Lund. Wieselgren prästvigdes 1833 och blev samma år kyrkoherde i Västerstads församling i Skåne, där han tillträdde 1834 och blev prost samma år. Samma år som han prästvigdes gifte han sig med Matilda Catharina Rosenquist på Mariannetorp i Gudmuntorp.
1847 blev han kyrkoherde i Helsingborg. Tio år senare fick kunglig fullmakt som domprost i Göteborg den 31 mars 1857 och bosatte sig i domprosthuset i hörnet Korsgatan 22 och Vallgatan 28.
Peter Wieselgren var dock ingen absolutist, även om han har tolkats så. I stadgarna för en förening skrev han att ledamöterna fick måttligt bruka jästa drycker. I samband med invigningen av Västra stambanan 4–5 november 1862 i Göteborg, ville Karl XV en gång skåla med honom, men inte ens då ville han hälla vin i sin bägare. När kungen anmärkte, ”Glaset är ju tomt”, svarade Wieselgren, ”Ja, ers majestät, men hjärtat är fullt”.
Peter Wieselgren dog 1877 i Göteborg och ligger begravd på Stampens kyrkogård.
Wieselgrensplatsen i Göteborg och Wieselgrensskolan i Helsingborg är uppkallade efter honom. Vid domkyrkan i Göteborg finns en bronsbyst av Peter Wieselgren. Den är utförd av Bror Chronander och avtäcktes av professor Waldemar Rudin den 1 oktober 1910 på 110-årsdagen av Wieselgrens födelse.
Källa: Wikipedia